Rostbef z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowanie to moja pasja. Szczególnie lubię przygotowywać mięsa. Ta potrawa pasuje na każde przyjęcie.

Składniki:

  • ● 90 dag rostbefu
    ● 3 dag słoniny
    ● sól
    ● pieprz
    ● 3 łyżki oleju
    ● 150 ml bulionu
    ● 50 ml białego wina
    ● 2 łyżki mąki
    ● cebula
    ● 5 dag koncentratu pomidorowego
    ● 2 papryki
    ● 20 dag pieczarek
    ● 4 ząbki czosnku

Rostbef z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mocno schłodzoną słoninę kroimy w paski, szpikujemy
    wołowinę. Mięso nacieramy solą i pieprzem.
  • 2. W brytfance na oleju szklimy posiekaną cebulę, obsmażamy
    ze wszystkich stron mięso. Podlewamy bulionem,
    przykrywamy i dusimy do miękkości (ok. 60 min).
  • 3. Mięso wyjmujemy, a wywar odparowujemy. Wsypujemy
    mąkę, zasmażamy,
    dodajemy koncentrat
    i wino. Dusimy 15 minut.
    Wkładamy pokrojone papryki,
    pieczarki i roztarty
    czosnek. Gotujemy jeszcze
    10 minut. Doprawiamy.
    Podajemy z pokrojonym
    w plastry mięsem.

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy