Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli

4.5 (185 ocen)

placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów z ziemniaków podgotowanych, podawane są jako duże placki z różnymi dodatkami lub bez, ja usmażyłam małe placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby

Składniki:

  • PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba.............. DODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów, pomidory 9 plastrów, ser żółty 9 plasterków
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Placki

Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. ziemniaki z gatunku "klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane............. utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać z przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli
  • etap przygotowania 2. na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy
  • etap przygotowania 3. boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany
  • etap przygotowania 4. na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera
  • etap przygotowania 5. ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować