Rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Placki idealnie komponują się jako dodatek do dania głównego jak i samodzielnie. Można je również podawać z dodatkiem sera żółtego lub śmietaną.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
    0,5 średniej dyni
    1 cebula
    świeży imbir
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    kilka szt. świeżych grzybów (borowiki)
    śmietana 30%
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach razem z dynia do momentu aż będą prawie miękkie (nie mogą się rozpadać). Następnie obierany ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy przyprawy, świeżo starty imbir oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  • 2. Całość delikatnie mieszamy, formujemy placki i smażymy na maśle.

    W zależności od preferencji możemy uformować jeden placek na całą patelnie lub kilka mniejszych. Smażymy do chwili zarumienienia się placków z obu stron. W razie konieczności dodajemy masło.
  • 3. Placki podajemy z sosem grzybowo-śmietankowym.

    Grzyby smażymy na niewielkiej ilości masła, zalewamy 1 szkl. śmietany i dusimy przez chwilę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować