ROSYJSKI KULICZ

4.5 (179 ocen)

  • Łatwy

Jest to tradycyjne ciasto wielkanocne. Ten przepis pochodzi z książki Kuchnie Świata z 1987r. Jest to jeden z najlepszych przepisów na Kulicz jakie znam

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - mleko: 130 mililitrów
    - żółtka: 5 sztuk
    - masło roztopione: 150 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - drożdże: 40 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - rodzynki: 80 gramów
    - rum: 100 mililitrów
    - cukier puder- lukier: 100 gramów
    - sok z cytryny - lukier: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rosyjski kulicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży roztartych z ciepłym mlekiem, łyżki cukru i połowy mąki wyrobic ciasto i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Gdy ojętośc ciasta wzrośnie dwukrotnie, dodac żółtka utarte z cukrem, sól, masło i resztę mąki. Wyrobic, przykryc i zostawic do wyrośnięcia
  • 3. Dodac rodzynki i rum ( można dodac też inne bakalie). Wymieszac, przełożyc do formy ( forma do babki drożdżowej lub specjalna forma na kulicz) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą , pozostawic do wyrośnięcia. Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarowac rozmąconym jajkiem.
  • 4. Piec w temp 180 stopni około 45 - 60 minut. Sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  • kulicz 5. Lukier : Culier puder utrzec z skiem cytrynowym. Polac wystudzone ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować