Jest to tradycyjne ciasto wielkanocne. Ten przepis pochodzi z książki Kuchnie Świata z 1987r. Jest to jeden z najlepszych przepisów na Kulicz jakie znam
Rosyjski kulicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży roztartych z ciepłym mlekiem, łyżki cukru i połowy mąki wyrobic ciasto i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
2.Gdy ojętośc ciasta wzrośnie dwukrotnie, dodac żółtka utarte z cukrem, sól, masło i resztę mąki. Wyrobic, przykryc i zostawic do wyrośnięcia
3.Dodac rodzynki i rum ( można dodac też inne bakalie). Wymieszac, przełożyc do formy ( forma do babki drożdżowej lub specjalna forma na kulicz) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą , pozostawic do wyrośnięcia. Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarowac rozmąconym jajkiem.
4.Piec w temp 180 stopni około 45 - 60 minut. Sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Komentarze