Rosyjski sernik z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny i aksamitny w smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    250g mąki
    80g cukru pudru
    100g zimnego masła
    1 jajko
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
    8 jajek
    2 szklanki cukru pudru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    200g masła
    200g zmielonych ugotowanych ziemniaków
    Aromat pomarańczowy
    Kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rosyjski sernik z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Po tym czasie rozwałkować i przenieść na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  • 2. Masa serowa: Cukier utrzeć z masłem dodając kolejno żółtka. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po łyżce sera, ziemniaki, mąkę zmieszaną z budyniem oraz aromat ze skórką pomarańczową. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej ubite na sztywno białka. Wyłożyć na ciasto. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, do zrumienienia ciasta. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia. Zimny udekorować cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować