Rosyjskie bliny na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w 100ml mleka,dodajemy pozostałe składniki.Energicznie mieszamy łyżką,bądź też mikserem.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę(aby urosło).To ważne,ponieważ dzięki temu ciasto będzie puszyste.
2.Nagrzewamy patelnię,wlewamy odrobinkę oleju-bliny nie mają pływać w tłuszczu,należy dać tylko tyle,aby ciasto nie przywierało do patelni. Łyżka nalewamy partie ciasta i smażymy cienkie placuszki - rozmiaru spodka. Do czasu podania trzymamy pod przykryciem lub w ciepłym piekarniku.
3.Podajemy z ulubionymi dodatkami: twarożkiem,owocami, cukrem. Smacznego!
Komentarze