Rosyjskie bliny na słodko

4.5 (157 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Idealne danie na obiad lub podwieczorek

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka gryczana: 200 gramów
    - mleko (ciepłe): 400 mililitrów
    - drożdże (suszone): 2 łyżeczki
    - Jajko: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżka
    - olej (do smażenia): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Bliny

Rosyjskie bliny na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w 100ml mleka,dodajemy pozostałe składniki.Energicznie mieszamy łyżką,bądź też mikserem.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę(aby urosło).To ważne,ponieważ dzięki temu ciasto będzie puszyste.
  • 2. Nagrzewamy patelnię,wlewamy odrobinkę oleju-bliny nie mają pływać w tłuszczu,należy dać tylko tyle,aby ciasto nie przywierało do patelni. Łyżka nalewamy partie ciasta i smażymy cienkie placuszki - rozmiaru spodka. Do czasu podania trzymamy pod przykryciem lub w ciepłym piekarniku.
  • 3. Podajemy z ulubionymi dodatkami: twarożkiem,owocami, cukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować