Rosół wołowy

5 (169 ocen)

  • 3 godz. 20 min

...

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 800 g wołowiny (szponder)
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 por
    1/4 selera
    1/4 kapusty włoskiej
    1 cebula
    6 ziarenek czarnego pieprzu
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    Sól i pieprz
    1/2 pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć ,zalać 1,5 l zimnej wody ,doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone i oskrobane warzywa ,sól ,pieprz ziarnisty ,liść laurowy i ziele angielskie. Co jakiś czas dolewać zimnej wody. Kiedy mięso jest miękkie -około 2 godzin na średnim ogniu-wersja dla niecierpliwych- (gotowałem na wolnym ogniu jakieś 14 godzin) ,wyjąć je wraz z warzywami i przyprawić. Dodać cebulę i gotować jeszcze 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować