Rosół z domowym makaronem

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jak rosół to zazwyczaj tylko z domowym makaronem.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kawałki kurczaka (można również dodać żołądki, serca i wątróbkę)
    2-3 marchewki
    1 duża pietruszka z natką
    kawałek pora
    kawałek korzenia selera

    natka pietruszki
    sól, pieprz
    4 litry wody.


    Makaron:
    4 szklanki mąki pszennej
    2 duże jajka
    1/2 łyżeczki soli

    mąka do podsypywania blatu

    Można dodać jeszcze dwa żółtka lub trochę mielonej kurkumy, a by makaron był bardziej żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoszczyzna 1. Włoszczyznę myjemy. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy.
  • Rosół 2. Włoszczyznę wkładamy do garnka, dodajemy mięso i solimy.
  • Rosół 3. Zalewamy przegotowaną wodą. Jeśli mamy mięso mrożone zalej zimną wodą, a jeśli masz świeże mięso możesz zalać ciepłą.
  • Rosół 4. Taki rosół gotujemy na średnim gazie przez 2 godziny bez przykrycia. W między czasie ściągamy powstające szumowiny na rosole.
  • ciasto na makaron 5. Tutaj znajdziesz krok po kroku jak zrobić makaron. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makaron-domowej-roboty


    Mąkę przesiałam, dodałam sól, wbiłam dwa całe jajka. Jeśli chcemy aby makaron był bardziej żółty dodaj troszkę kurkumy do maki.
    Zagniatam ciasto - jeśli czujemy, że ciasto jest zbyt suche można dodać troszkę zimnej wody. Suchość zależy od wielkości jajek, jeśli są zbyt małe jajka to dodaj wody.
    Ciasto wyrabiałam aby było zwarte i sprężyste. Ciasto dzielimy na 2 części. Najlepiej pozostawić na 15 minut aby odpoczęło.
    Rozwałkuj ciasto podsypując mąką jeśli będzie się kleić do blatu.
    Przetnij na równe paski nasze ciasto i posyp mąką.
    Następnie poskładaj jeden pasek na drugim upewniając się czy są podsypane mąką, aby nam się nie skleiły.
    Cieniutko kroimy nasz makaron na paseczki. Podczas krojenia nasze niteczki roztrząsamy aby nam się nie skleiły
    Posypujemy mąką i delikatnie mieszamy aby nasze niteczki się nie skleiły.
    Wodę zagotuj, wsyp sól i 2 łyżki oleju.
  • Makaron 6. Wodę zagotuj, wsyp sól i 2 łyżki oleju. Makaron gotujemy aż do wypłynięcia i pozostawiamy na małym gazie około 3 minut. Przelewamy na sitko.
  • Rosół 7. Gotowy makaron zalej gorącym rosołem podając z z marchewką, mięskiem i posiekaną pietruszką.

Porady

Z pozostałego rosołu można przygotować zupę pomidorową lub potrawkę z ryżem. Tutaj znajdziesz krok po kroku jak zrobić domowy makaron http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makaron-domowej-roboty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować