Rosół z jaglano-grzybowymi klopsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,włożyć do garnka dodać obrane warzywa,zalać wodą i ugotować rosół na końcu doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
2.Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą,zalać dwoma szklankami wody,posolić i ugotować do miękkości,przestudzić.
Na patelni rozgrzać masło dodać posiekany czosnek i suszone przyprawy i chwilkę smażyć,aż przyprawy uwolnią aromat,po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kiedy się zeszkli dodać pokrojone kurki i smażyć do miękkości grzybów.
3.Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodać usmażone kurki z cebulą,ugotowana i startą marchewkę z rosołu oraz jajko doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
Z przygotowanej masy formować małe kulki w kształcie klopsów,wrzucić do gotującego rosołu i doprowadzić do ponownego zagotowania zupy.
Komentarze