Rosół z jaglano-grzybowymi klopsami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sycąca,rozgrzewająca i bardzo smaczna zupa na chłodne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • na rosół
    1 kg mięsa(drób,wołowina)
    marchew,pietruszka,por,seler,cebula
    przyprawa uniwersalna
    na klopsy jaglano-grzybowe:
    200 g kurek
    1 szklanka kaszy jaglanej
    cebula
    ząbek czosnku
    1/2 ugotowanej marchewki z rosołu
    jajko
    2 klarownego masła
    majeranek,tymianek
    sól i pieprz do smaku

Rosół z jaglano-grzybowymi klopsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,włożyć do garnka dodać obrane warzywa,zalać wodą i ugotować rosół na końcu doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
  • 2. Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą,zalać dwoma szklankami wody,posolić i ugotować do miękkości,przestudzić.
    Na patelni rozgrzać masło dodać posiekany czosnek i suszone przyprawy i chwilkę smażyć,aż przyprawy uwolnią aromat,po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kiedy się zeszkli dodać pokrojone kurki i smażyć do miękkości grzybów.
  • 3. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodać usmażone kurki z cebulą,ugotowana i startą marchewkę z rosołu oraz jajko doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
    Z przygotowanej masy formować małe kulki w kształcie klopsów,wrzucić do gotującego rosołu i doprowadzić do ponownego zagotowania zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy