ROSÓŁ Z KURY ROSOŁOWEJ

4.99 (161 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszny rosół z domowej kury z makaronem ,,nitki,,.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • -1 kura rosołowa ok. 2 kg.
    -włoszczyzna:
    marchew,korzeń i natka pietruszki,kawałek pora,kawałek selera, cebula przypalona
    -przyprawy:
    sól, pieprz,parę ziaren ziela angielskiego, kilkanaście ziaren pieprzu, z 3 liście laurowe, odrobinę papryczki chili, maga w płynie.

    dodatkowo:
    makaron nitki
Wystaw ocenę:

4.99 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z kury rosołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kura 1. Kurę pokroić w części i umyć.
  • zbieranie szuminy 2. Włożyć do garnka z zimną wodą. Podgrzać, lecz nie zagotowywać. Wodę zlać i nową nalać. Teraz gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką.Rosół ma tylko ''mrugać''. Jak pojawi się szumowina, to wybierać łyżka cedzakową.
  • przypalanie cebuli 3. Cebulę pokroić w plastry i przypalić na suchej patelni.Można nad palnikiem, przypiec nadzianą cebulę na widelec.
  • warzywa i przyprawy 4. Przygotować warzywa i przyprawy do rosołu.
  • rosół z warzywami 5. Po około godziny gotowania, dodać warzywa i przyprawy.
  • czysty rosół 6. Gotować do miękkości kury. Młodą wystarczy z półtorej godziny a starą i nawet 3 godz.
    Wyjąć mięso i warzywa z rosołu.Rosół przelać przez gęste sitko.Można jeszcze doprawić magą, posiekaną natką pietruszki.
  • makaron 7. Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu, lecz ciut krócej. Odcedzić i przełożyć do zimnej wody. Jak przestygnie to ponownie przecedzić.
  • rosół z makaronem 8. Na talerz dać, parę łyżek makaronu, pokrojoną marchewkę, natkę i zalewamy gorącym rosołem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować