Rozgrzewający, esencjonalny rosół z kaczki, idealny nie tylko na niedzielny obiad
Składniki:
60 dag skrzydeł z kaczki
2,5 litra wody
5 sztuk ziela angielskiego
2 liście laurowe
10 ziaren czarnego pieprzu
sól
2 pietruszki
2 marchewki
kawałek bulwy selera
cebula
Rosół z kaczych skrzydeł - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydła oczyścić z resztek piór, opłukać , włożyć do rondla i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia (nie trzeba szumować). Dodać przyprawy i lekko posolić. Gotować częściowo przykryty na bardzo małym ogniu, tak, żeby rosół tylko „mrugał”.
Włoszczyznę i cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Obrumienić na suchej patelni i dodać do rosołu po około 1,5 godzinie gotowania. Gotować do całkowitej miękkości mięsa i warzyw. Dosolić do smaku.
Podawać z makaronem „nitki”, posypany posiekaną natką pietruszki.
Komentarze