Rosół drobiowo- wołowy

5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Rosół jest ulubioną zupą mojego Męża. Tak bardzo, że nauczył się go sam gotować, kiedy ja powiedziałam że nie będę jeść co tydzień rosołu :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 udka
    4 skrzydełka
    ok 30 dkg wołowiny z kością
    3 marchewki
    2 pietruszki
    1 cebula
    3 listki laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście lub mały kawałek korzenia selera
    do smaku: 1 łyżka ziarenek smaku, szczypta vegety
    pieprz, przyprawa w płynie magi
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Dania główne

Rosół drobiowo- wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobiowe oraz wołowe myjemy i zalewamy ok 5 litrami wody. Stawiamy na średnim ogniu, w trakcie zbieramy szumowiny. Gdy rosół pogotuje się ok 15 minut dodajemy liście laurowe, selera, ziela angielskie, marchewkę i pietruszkę. Cebulę przekrawamy na pół i smażymy na intensywny, ciemny kolor bez dodatku tłuszczu - najlepiej na płycie żeliwnej lub małej patelce i dodajemy do rosołu. Gotujemy ok godzinę, doprawiamy i pozostawiamy jeszcze na małym ogniu na ok 5 minut. Przecedzamy i dodajemy natkę pietruszki, ewentualnie posypujemy nią makaron, a rosół nabieramy bezpośrednio z garnka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować