Rosół jest ulubioną zupą mojego Męża. Tak bardzo, że nauczył się go sam gotować, kiedy ja powiedziałam że nie będę jeść co tydzień rosołu :)
2 godz.
Składniki:
4 udka
4 skrzydełka
ok 30 dkg wołowiny z kością
3 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
3 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
3 liście lub mały kawałek korzenia selera
do smaku: 1 łyżka ziarenek smaku, szczypta vegety
pieprz, przyprawa w płynie magi
natka pietruszki
Rosół drobiowo- wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso drobiowe oraz wołowe myjemy i zalewamy ok 5 litrami wody. Stawiamy na średnim ogniu, w trakcie zbieramy szumowiny. Gdy rosół pogotuje się ok 15 minut dodajemy liście laurowe, selera, ziela angielskie, marchewkę i pietruszkę. Cebulę przekrawamy na pół i smażymy na intensywny, ciemny kolor bez dodatku tłuszczu - najlepiej na płycie żeliwnej lub małej patelce i dodajemy do rosołu. Gotujemy ok godzinę, doprawiamy i pozostawiamy jeszcze na małym ogniu na ok 5 minut. Przecedzamy i dodajemy natkę pietruszki, ewentualnie posypujemy nią makaron, a rosół nabieramy bezpośrednio z garnka.
Komentarze