0,30 kg wołowiny
1 skrzydło z kaczki
1 skrzydło z gęsi
1mała szyja z indyka
1/4 kury rosołowej
ziarenka ziela ang,liść laurowy
ząbek czosnku,
1/2 przypieczona cebula,
1 mały seler,
1 średnia pietruszka,
1 duża marchewka,
1 mały mały por
1 kapelusz prawdziwka lub podgrzybka
1 żołądek z indyka lub kaczki
2 kurze łapki
1 serduszko z indyka
2 wątróbki z kurczaka lub 1 z królika
Rosół świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i podróbki włożyć do garnka,wlać ok.2,5litra wody, krótko zagotować i odszumować. Włożyć włoszczyznę, przypieczoną cebulę i czosnek.Posolić, włożyć przyprawy i grzybka.
2.Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięs (ok. 2 godz.) Mięso wyjąć.Rosół przecedzić. Podawać z zieloną pietruszką i drobnym (najlepiej domowym) makaronem
Porady
Im więcej rodzajów mięsa, tym rosół jest lepszy.Bardzo podnosi smak dodatek kawałka mięsa króliczego.
Komentarze