Rosołek z fileta z kaszą orkiszową

0 (0 ocen)

Pyszny, lekki i zdrowy rosołek dla najmłodszych ale nie tylko. Świetny dla osób dbających o linię. Rosół zrobiony z samych filetów z kurczaka i warzyw smakuje naprawdę wspaniale, moje córeczki go uwielbiają i robię go dość często.

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka,
    ok 2 litry wody,
    ½ marchewki (jeśli damy za dużo rosół wyjdzie słodkawy),
    kawałek pora ( ok 10 cm- biała i zielona część),
    kawałek korzenia pietruszki (ok 5 cm),
    kawałek selera,
    mała cebula,
    1 łyżeczka warzyw suszonych,
    1 łyżeczka suszonego lubczyku lub pół pęczka świeżego lubczyku,
    natka pietruszki,
    sól, curry, kurkuma, słodka i ostra papryka, świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosołek z fileta z kaszą orkiszową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Warzywa obieramy, jeżeli nie są młode. Cebulę razem ze skorupką opalamy nad palnikiem (lub w piekarniku, nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu), a skorupka zapewni ładny odcień zupy. Filety zalewamy zimną wodą. Nie doprawiamy. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokażą się tzw. szumowiny, które zbieramy. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał. Gotuj około 50 min na małym ogniu, następnie dajemy przygotowane warzywa, warzywa suszone, lubczyk i dalej gotujemy około godziny. Rosół nie może się mocno gotować, ma tylko delikatnie “pyrkać”. Po tym czasie dodajemy sól i resztę przypraw według uznania (bez pieprzu) i jeszcze gotujemy na małym ogniu około 30 min . Smacznego!

Porady

Ja lubię jeść taki rosół z filetem, marchewką, kasza orkiszowa lub makaronem z jaj przepiórczych i oczywiście posypany natką pietruszki i doprawiony świeżo zmielonym pieprzem. Czasem też dodaję startego parmezanu i posypuję płatkami chili. Rosół doskonale nadaje się jako baza do innych zdrowych zup. Jest wspaniałą alternatywą kostki rosołowej:) Odpowiednio długie gotowanie oraz aromatyczne zioła sprawiają, że rosołek ten ma wspaniały aromat i bogaty smak. Podany z kaszą orkiszową smakuje znakomicie. Jeśli rosołek będziemy gotować krócej, to będzie miał mniej intensywny smak, ale w razie braku czasu, można się pokusić o szybsze przygotowanie rosołu. Możemy również w chwili dodawania przypraw dodać 1 listek laurowy i kulkę ziela angielskiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować