Rosolek z warzywami

0 (0 ocen)

Rosół najlepiej rozgrzewa, warzywa podnoszą jego wartość odżywczą i wzbogacają smak.

Składniki:

  • włoszczyzna:marchewka, pietruszka, seler korzeń, por, natka pietruszki.
    pół puszki groszku
    3 skrzydełka z kurczaka,
    makaron,
    pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
    tymianek, rozmaryn

Rosolek z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka wkładamy do garnka i zalewamy wodą. wrzucamy liść, pieprz i zieele, dodajemy marchew, korzeń pietruszki i selera. gotujemy do miękkości warzyw i mięsa.
    wywar odcedzamy, warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do rosołu. dodajemy groszek i pokrojonego w pół krążki pora. doprawiamy tymiankiem i rozmarynem.
    oddzielnie gotujemy makaron, wkładamy porcję do miseczki, zalewamy naszym rosołkiem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Do tego rosołu nie trzeba dodawać soli. zioła wspaniale wydobywają smak bulionu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy