ROUILLE - czerwony sos czosnkowy podawany na bagietce

1 (2 ocen)

  • 15 min

Nadaje się jako dodatek do zupy rybnej, gotowanych ziemniaków, jajek, ryby gotowanej na parze, makaronów – i jest przeznaczony dla wszystkich wielbicieli czosnku.

  • 15 min

Składniki:

  • 6-8 dużych ząbków czosnku
    ¼ łyżeczki soli
    18 dużych liści świeżej siekanej bazylii (lub kilka łyżeczek bazylii mielonej z paczki)
    ¾ szklanki świeżej ośródki chleba
    3 łyżki wywaru mięsnego lub mleka
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Rouille - czerwony sos czosnkowy podawany na bagietce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cgbgvf 1. W dużej misie rozetrzeć na gładką masę 6-8 dużych ząbków czosnku, ¼ łyżeczki soli, 18 dużych liści świeżej siekanej bazylii, ¾ szklanki świeżej ośródki chleba oraz 3 łyżki wywaru mięsnego lub mleka. Gdy pasta zrobi się gładka, dodać 3 żółtka. Zmiksować mikserem z 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę ostrej czerwonej papryki. Doprawić małymi partiami, jak w trakcie przygotowywania majonezu, ¾-1 szklanki aromatycznej oliwy z oliwek, aż do otrzymania mocnego, gęstego sosu. Doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco.

Porady

Moje wykonanie sosu to ugniatanie widelcem ośródki chlebowej z resztą składników. Nie dodaję sosu tabasco. Jeśli pominiesz paprykę, otrzymasz słynny sos czosnkowy aïoli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować