Różyczki z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ja kupiłam gotowe ciasto francuskie, ale można samemu przygotować. Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego, lekko wałkujemy i przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku, żeby nasze różyczki nie były zbyt grube (pamiętajcie aby posypać podłoże, na którym przygotowujecie różyczki mąką, bo przyklei się i będzie problem). Na całą powierzchnię ciasta francuskiego kładziemy obok siebie szynkę, posypujemy startym serem i pokrojoną natką pietruszki. Zwijamy, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Kładziemy na patelni, smarujemy jajkiem z góry.
2.W ten sam sposób przygotowujemy drugi kawałek ciasta francuskiego. Następnie wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika i pieczemy około 40 min.
Porady
Nie kładźcie różyczek zbyt blisko siebie na patelni, ponieważ podczas pieczenia zaczynają się łączyć i będzie to wyglądać mało efektownie.
Komentarze