Różyczki z jabłek w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie jabłek i ciasta:
Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę z kwaskiem cytrynowym. Wrzucamy plasterki jabłek na chwilę do wrzątku. Jabłka nie mogą się gotować, mają jedynie odrobinę zmięknąć. Odcedzamy gotowe jabłka i studzimy. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na około 1,5cm paski.
2.Zwijanie:
Rozwijamy dwa paski ciasta i kładziemy na stole. Ciasto posypujemy cukrem i cynamonem, zostawiając po 2cm czystego ciasta na końcach. Na cieście układamy plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórką wystawała około 1,5cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny lekko na siebie nachodzić.. Zawijamy ciasto z jabłkami w rulonik, dość luźno.
3.Pieczenie:
Układamy gotowe różyczki na blaszce i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15-20min w temp. 180C.
Porady
Różyczki możemy delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze