puszyste, mocno aromatyczne i dodatkowo przepyszne...
40 min
Składniki:
Na około 13 bułeczek, a jeśli je bardziej rozwałkujecie wyjdzie o wiele więcej ;)
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej u mnie tortowa
pół szklanki cieplej wody
pół szklanki ciepłego mleka
szczypta suszonej bazylii
1/3 kostki drożdży
sól
Masełko czosnkowe:
2 duże łyżki masła
5 ząbków czosnku
przyprawa do dań włoskich
dodatkowo 50 gram żółtego sera
olej
kilka oliwek ewentualnie pomidorki koktajlowe
Różyczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, przyprawy i starty czosnek mieszamy razem...
2.Do miski wsypujemy make dolewamy wodę, sól, bazylię...w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki...Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto...Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce...
3.Z ciasta odrywamy niewielkie kuleczki, rozwałkowujemy je na okrągłe placuszki...Nacinamy po każdej stronie...
Smarujemy masłem i na środek kładziemy żółty ser...I tak ułożony ser zawijamy po koleji każdym trójkątem z ciasta...
4.Smarujemy różyczki olejem ewentualnie jeśli nam zostanie trochę masła czosnkowego możemy posmarować ciasto właśnie tym masełkiem.
Komentarze