Różyczki czosnkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

puszyste, mocno aromatyczne i dodatkowo przepyszne...

  • 40 min

Składniki:

  • Na około 13 bułeczek, a jeśli je bardziej rozwałkujecie wyjdzie o wiele więcej ;)

    Na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej u mnie tortowa
    pół szklanki cieplej wody
    pół szklanki ciepłego mleka
    szczypta suszonej bazylii
    1/3 kostki drożdży
    sól

    Masełko czosnkowe:

    2 duże łyżki masła
    5 ząbków czosnku
    przyprawa do dań włoskich

    dodatkowo 50 gram żółtego sera
    olej
    kilka oliwek ewentualnie pomidorki koktajlowe

Różyczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, przyprawy i starty czosnek mieszamy razem...
  • 2. Do miski wsypujemy make dolewamy wodę, sól, bazylię...w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki...Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto...Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce...
  • ciasto 3. Z ciasta odrywamy niewielkie kuleczki, rozwałkowujemy je na okrągłe placuszki...Nacinamy po każdej stronie...
    Smarujemy masłem i na środek kładziemy żółty ser...I tak ułożony ser zawijamy po koleji każdym trójkątem z ciasta...
  • ciasto 4. Smarujemy różyczki olejem ewentualnie jeśli nam zostanie trochę masła czosnkowego możemy posmarować ciasto właśnie tym masełkiem.
  • ciasto 5. Pieczemy około 30 min. w tem 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy