RÓŻYCZKI I CHRUŚCIKI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kojarzą mi się z moim rodzinnym domem i dzieciństwem-miłe wspomnienia-Teraz sama często robię-tak bez okazji.

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki-6 żółtek-2 łyżki śmietany kwaśnej-1 łyżka octu-0,5 kostki margaryny-szczypta soli-1 łyżeczkę proszku do pieczenia-olej rzepakowy do smażenia-cukier puder i cukier waniliowy do posypania-owoce wiśni lub marmolada do dekoracji:)

Różyczki i chruściki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść-podzielić ciasto na połowę i rozwałkować.Z jednej powycinać krążki o trzech różnych rozmiarach-(ja wycinam szklanką,kieliszkiem i nakrętką od butelki-każdy krążek naciąć w czterech -miejscach i kłaść jeden na drugi-po trzy z każdego-(od największego do najmniejszego)-smarując je na środku białkiem. `Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć w paski dowolnej szerokości- pasek przeciąć na cztery lub pięć kawałków ukośnie i każdego przecąć na środku i przewinąć.Smażyć na gorącym oleju-wyjąć na ręcznik papierowy i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.Różyczki dekorujemy marmoladką twardą lub wiśniami w cukrze i dopiero potem pudrujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy