1.Do przesianej na miskę mąki wrzucamy pokrojone w kostkę masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 45 min do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i wsypujemy groch lub fasolę. Podpiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach, wyjmujemy nasze obciążniki i papier i podpiekamy jeszcze ok. 5-10 minut.
2.1,5 szkl mleka wlewamy do garnka i gotujemy. W miseczce łączymy cukier z mąkami, olejkiem waniliowym , dodajemy żółtka, na koniec dolewamy pół szklankimleka i mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość miseczki i mieszamy do zgęstnienia kremu. Wylewamy na podpieczone ciasto.
3.Jabłka obieramy za pomocą obieraczki do warzyw ze skórką. Formujemy różyczki wciskając w krem. Na czas pieczenia tartę możemy przykryć folią aluminiową. Piec 35-40 min w 180 stopniach. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli chcemy uzyskać efektowny połysk to w blenderze miksujemy 3 łyżki konfitury morelowej, 2 łyżki wody oraz łyżeczkę soku z cytryny, podgrzewamy na ogniu i nakładamy na róże z jabłek.
Komentarze