Różane rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Niekoniecznie szybkie, ale bardzo smaczne i efektowne rogaliki. Malutkie, słodkie i kuszące.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 400g mąki pszennej
    100g masła
    2 opakowania cukru waniliowego
    90g jogurtu naturalnego
    25g świeżych drożdży
    3 żółtka
    50ml letniego mleka
    szczypta soli
    5 łyżek wody różanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Konfitury

Różane rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku łączymy mleko z pokruszonymi drożdżami. Dodajemy po łyżce cukru i mąki. Ucieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Za pomocą miksera ucieramy żółtka z cukrem waniliowym. Powoli dolewamy jogurt. Jeśli zaczyn zaczął reagować dokładamy go do utartych żółtek. Dosypujemy powoli mąkę i miksujemy, na niskich obrotach. Na sam koniec dolewamy wodę różaną. Kiedy cała mąką zostanie wsypana możemy wyłączyć mikser i wyrabiać ciasto za pomocą dłoni. Zajmie to około 5 minut.
  • 3. Ciasto formujemy w kulę, posypujemy mąką, a następnie owijamy garnek szczelnie ścierką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujmy i formujemy na kształt prostokąta. Z prostokąta wycinamy nożem trójkąty. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy. Końce kierujemy do środka. Różki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy je około 15-20 minut, aż będą przyrumienione. Gotowe wyjmujemy do wystudzenia i podajemy posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować