Delikatne i pachnące, po prostu pyszne! Jedni nazywają je wiedeńskimi inni hiszpańskimi. Tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczy, u mnie pieczone w piekarniku z dodatkiem przecieru z płatków róży.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 szklanka mąki tortowej,
1 szklanka wody,
3 jaja,
125 g margaryny do pieczenia,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżeczki przecieru z płatków róży,
Do dekoracji:
4 łyżeczki przecieru z płatków róży,
2 łyżeczki przegotowanej wody,
cukier puder
Różane wiedeńskie pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę wlać do garnka, dodać margarynę i zagotować. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i energicznie mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
2.Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i miksować. Na koniec dodać przecier z róży i proszek do pieczenia - krótko zmiksować.
3.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować okręgi - u mnie średnica 7 cm.
Ciasto nałożyć do szprycy (końcówka gwiazdki) i wyciskać je na obwodzie okręgów.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pączki przez około 15 minut ( do delikatnego zrumienienia).
Wyjąć i wystudzić.
4.Przecier z płatków róży rozprowadzić w wodzie i polać nim pączki. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem.
Komentarze