Róże chrustowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zetrzeć na tartce lub posiekać ostrym nożem. Z mąki, masła, cukru pudru, alkoholu, śmietany i żółtek zagnieść elastyczne ciasto. Gdy będzie zbyt rzadkie można podsypać mąki, a jeżeli zbyt gęste to dodać odrobinę śmietany. Gotowe ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Trzema rodzajami szklanek wycinać kółka (np szklanka, literatka i kieliszek)
2.Brzegi kółek naciąć nożem i zlepiać do siebie, tak by się nie rozpadły. (źle zlepione rozpadają się podczas smażenia, dlatego można też posmarować złączone miejsca białkiem, wtedy będą lepiej się trzymały)
W płytkim i szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć róże ''do góry nogami'' na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Chłodne posypać cukrem pudrem a środek udekorować marmoladą (u mnie truskawkowa)
Komentarze