Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na faworki to podstawa wykonania uroczych róż karnawałowych. Jak będziecie robić faworki to zostawcie trochę ciasta na piękne róże karnawałowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    łyżka masła lub margaryny
    2 jajka
    pół szklanki śmietany 18%
    2 łyżki spirytusu/wódki/octu

    4 kostki smalcu do smażenia
    cukier puder do posypania
    wiśnie kandyzowane lub z konfitury
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, solą, miękkim masłem lub margaryną.
    Wbić jajka, dolać śmietanę i spirytus, wódkę lub ocet (by ciasto nie chłonęło tłuszczu).
    Zagnieść miękkie ciasto, uderzać wałkiem w ciasto przez 5 minut, aby napowietrzyć - stukam kilka razy, zmieniam stronę, ponawiam i tak przez cały czas.
    Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto, jak najcieniej, a następnie wykrajać koła 3 wielkościami szklanek (u mnie szklanka do drinków, mniejsza szklanka i kieliszek).
    Na jedną róże przypadają 3 różnej wielkości koła - krążki należy po brzegach ponacinać, ale nie do samego środka.
    Zlepić 3 różnej wielkości koła, zlepić mocno na środku.
    W rondlu rozgrzać smalec - sprawdzić czy jest rozgrzany poprzez wrzucenie kawałka ciasta, jeśli po chwili wypłynie na wierzch to jest odpowiednio rozgrzany.
    Wrzucać ostrożnie róże do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoto.
    Wykładać je na talerz z papierem kuchennym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem i udekorować wisienkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować