Róże karnawałowe

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Co prawda karnawał już się kończy, ale chciałabym podzielić się przepisem na róże karnawałowe. Są trochę inne – nie z ciasta takiego jak na faworki,ale drożdżowe. W ich przygotowaniu pomaga mi 4-letn

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1 kg mąki
    ● 3 żółtka
    ● 3 jajka
    ● 8 dag drożdży
    ● 1 szkl. letniego mleka
    ● 12 dag masła
    ● 5 dag cukru
    ● szczypta soli
    Oraz:
    ● białko
    ● cukier puder
    ● konfitura z wiśni
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, mleka, 2 łyżek mąki
    i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy
    do wyrośnięcia. Masło roztapiamy w rondelku, podgrzewając
    na małym ogniu.
  • 2. Do mąki dodajemy żółtka,
    jaj ka, sól i rozczyn. Wyrabiamy
    ciasto i stopniowo wlewamy
    masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi
    objętość, zagniatamy. Czynność
    powtarzamy trzykrotnie.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na
    placek grubości ok. 1 cm. Wykrawamy
    różnej wielkości krążki
    (np. szklanką, literatką i kieliszkiem).
    Krążki nacinamy na
    brzegach i sklejamy po 3 różnej
    wielkości. Smarujemy białkiem.
  • 4. Smażymy na gorącym tłuszczu,
    rumieniąc z obu stron.
    Dekorujemy konfiturą wiśniową
    i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Do ciasta dobrze jest dodać 2 łyż ki spirytusu, żeby róże nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu. ● Jeśli średnica najmniejszego kółka róży jest niewielka, można go nie nacinać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować