Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruchutkie róże, doskonałe na przyjęcie karnawałowe. Wyglądem i smakiem zachwycają wszystkich gości. Nikt się im nie oprze:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (np. tortowa ): 50 dekagramów
    - żółtka jaj: 4 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - śmietana 18 %: 1 szklanka
    - spirytus: 1 łyżka
    - ocet: 1 łyżka
    - olej: 2 litry
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - maliny z syropu: 40 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Róże karnawałowe 1. Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić (trwa to dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Dobrze i mocno wybić wałkiem (około 10 - 15 minut), by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
  • Róże karnawałowe 2. Garnek, w którym będą się smażyć róże, wysmarować octem, postawić garnek na chwilę na palnik i dopiero teraz wlać olej.
    Róże kłaść na gorący tłuszcz, najmniejszym krążkiem do spodu. Smażyć na złoty kolor z obu stron, osączyć na ręczniczku papierowym.
  • Róże karnawałowe 3. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Pracując tylko z częścią ciasta na jeden raz (reszta pozostaje w lodówce) rozwałkować (cieniutko), wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości (u mnie szklaneczka do napojów, kieliszek, nakrętka od likieru ;-). Każdy z krążków naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Krążki składać po 3, najmniejszy na wierzchu, po środku mocno nacisnąć, by się skleiły.
  • Róże karnawałowe 4. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. W środek włożyć malinkę z syropu bądź łyżeczkę marmolady różanej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majeranek Maliny Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować