Róże karnawałowe i wiatraczki

0 (0 ocen)

Nie tylko faworki na tłusty czwartek

Składniki:

  • 25 dkg. mąki
    5 żółtek
    2 łyżki gęstej śmietany
    szczypta proszku do piecz.
    łyżeczka octu lub spirytusu
    odrobina soli

    białko
    olej do smażenia
    marmolada do nadziewania

Róże karnawałowe i wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Róże karnawałowe i wiatraczki 1. Ciasto zagnieść, dobrze wystukać wałkiem składając kilkakrotnie. Wałkować cienko jak na makaron.
  • Róże karnawałowe i wiatraczki 2. Na róże karnawałowe wycinać 3 rozmiary kółeczek, nacinać dookoła jak słoneczko i sklejać po 3 odrobiną białka, dobrze i mocno dociskając środek.
  • Róże karnawałowe i wiatraczki 3. Na wiatraczki ciasto kroić w kwadraty o boku ok 6 cm, wszystkie rogi naciąć do środka, na środku pędzelkiem nanieść odrobinę białka, zwinąć jak wiatraczek i skleić mocno dociskając środek.

    Smażyć w głębokim oleju, kiedy nabiorą rumianego koloru wyjmować na papierowy ręcznik.
    Na środku szprycą kłaść kleks marmoladki i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy