Róże są tanie w wykonaniu choć pracochłonne. Są pulchne i smaczne a do ich wykonania można wykorzystać pozostałe ziemniaki z obiadu. Uczta dla smakoszy ciast drożdżowych.
60 min
Składniki:
1/2 kg żółtych ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków
1/3 kostki masła lub margaryny
3 czubate łyżki cukru
3 jajka
2/3 kostki drożdży
2/3 szklanki ciepłego mleka
Szczypta soli do smaku
Około 1 kg mąki
Cukier puder do pudrowania.
Olej do smażenia
2 łyżki spirytusu
2-3 łyżeczki marmolady wieloowocowej
Róże karnawałowe z ciasta drożdżowo-ziemniaczanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przetarte ziemniaki, 3 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, 1 łyżeczka cukru i trochę mleka wrzucić do miski - delikatnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki(zostawić trochę białka do sklejenia kółek) i wyrobić na gęste sprężyste ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 2-3 mm, wycinać koła o dwóch różnych średnicach, naciąć nożem, nałożyć małe koło na duże, przed tym posmarować miejsce sklejenia białkiem. Tłuszcz podgrzać do temperatury pieczenia i smażyć róże w głębokim oleju zaraz po wykonaniu na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku papierowym, w środek włożyć marmoladę i wystudzone grubo posypać cukrem pudrem.
Komentarze