Róże karnawałowe z ciasta drożdżowo-ziemniaczanego

0 (0 ocen)

  • 60 min

Róże są tanie w wykonaniu choć pracochłonne. Są pulchne i smaczne a do ich wykonania można wykorzystać pozostałe ziemniaki z obiadu. Uczta dla smakoszy ciast drożdżowych.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg żółtych ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków
    1/3 kostki masła lub margaryny
    3 czubate łyżki cukru
    3 jajka
    2/3 kostki drożdży
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    Szczypta soli do smaku
    Około 1 kg mąki
    Cukier puder do pudrowania.
    Olej do smażenia
    2 łyżki spirytusu
    2-3 łyżeczki marmolady wieloowocowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże karnawałowe z ciasta drożdżowo-ziemniaczanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przetarte ziemniaki, 3 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, 1 łyżeczka cukru i trochę mleka wrzucić do miski - delikatnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki(zostawić trochę białka do sklejenia kółek) i wyrobić na gęste sprężyste ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 2-3 mm, wycinać koła o dwóch różnych średnicach, naciąć nożem, nałożyć małe koło na duże, przed tym posmarować miejsce sklejenia białkiem. Tłuszcz podgrzać do temperatury pieczenia i smażyć róże w głębokim oleju zaraz po wykonaniu na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku papierowym, w środek włożyć marmoladę i wystudzone grubo posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast marmolady można użyć konfitury wiśniowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować