Róże z jabłek

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Róże z jabłek smaczne, zdrowe i kolorowe. Nie jedno podniebienie zaskoczą.Łatwe i szybkie w przygotowaniu sprawią, że to my możemy zaskoczyć gości którzy do nas chcą zawitać

  • 30 min

Składniki:

  • 2-3 jabłka
    1 szkl. wody
    sok z 1/2 cytryny
    1 op. ciasta francuskiego
    ulubiona konfitura
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry.
    Wodę gotujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny.
    Ściągamy z ognia i dodajemy jabłka.
    Przykrywamy na 3-5 minut by jabłka zmiękły.
    Po tym czasie odsączamy jabłka na sitku i studzimy.
    Ciasto francuskie dzielimy na paski około 6 cm
    (zaczynając dzielenie ciasta od krótszego boku).
    Każdy pasek smarujemy cienko konfiturą.
    Jabłka układamy na zakładkę.
    Następnie od dołu tam gdzie ciasto było posmarowane konfiturą zwijamy na pół
    a później w rulon. Delikatnie dociskamy.
    Zwinięte rulony umieszczamy w foremkach na muffinki.
    Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C przez około 30-35 minut.
    Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze około 10 minut aż się zrumienią.
    Po upieczeniu wyciągamy je z foremek, studzimy na kratce.
    Podajemy oproszone cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować