Roze z jablek w ciescie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jak mozna zauwazyc,ciasto francuskie kroluje na moim blogu i w mojej kuchni.O ile dania obiadowe obfituja w warzywa i zajmuja nieco czasu,o tyle slodkosci z ciasta francuskiego mozemy wykonac - jak to ja nazywam " przy okazji ".Smacznie ,ladnie i co wazne-szybko!

  • 45 min

Składniki:

  • .ciasto francuskie
    .1 duze jabko z czerwona skorka
    .3 lyzki cukru
    .sok z polowy cytryny
    .1 szklanka wody
    .1 bialko do smarowania

Roze z jablek w ciescie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jablko przekrawamy na pol ,wycinamy gniazdo potem kroimy na plasterki.
  • 2. W rondelku rozpuszczamy cukier z dodatkiem wody i cytryny,zanurzamy plasterki jablek i zagotowujemy je ,ale tak aby jedynie je zmiekczyc .
  • 3. Plasterki delikatnie wyjmujemy z syropu i ukladamy pojedynczo na papierze kuchennym,celem odsaczenia plynu.
  • 4. Ciasto francuskie rozkladamy na desce,wycinamy paski o szer,mniej wiecej 2, 2 i 1/2 cm i smarujemy bialkiem ,nastepnie ukladamy plasterki jablek nakladajac je nieco na siebie na polowie szer.ciasta,ale tak ,aby wychodzily poza jego brzeg.
  • 5. Pozostala koncowke ciasta nakladamy na jablka i lekko ja dociskamy.
  • 6. Zaczynajac od konca zaczynamy zawijac pasek co da nam efekt rozy.
  • 7. Roze ukladamy na papierze wylozonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20 min.
    Wystygniete posypujemy cukrem pudrem.
  • 8. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy