Róże z jabłka w cieście francuskim

4.5 (146 ocen)

Takie różna można zrobić w bardzo szybkim czasie. Są bardzo efektowne i najlepiej smakują krótko po przygotowaniu kiedy są jeszcze chrupiące.

Składniki:


  • 1 ciasto francuskie
    2 jabłka
    1 szkl wody
    2 łyżki soku z cytryny
    konfitura z płatków róż
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Róże z jabłka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć i nie obierać z skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Wodę zagotować z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelać na sitko i pozostawić do odsączenia i ostudzenia.
    Ciasto francuskie rozwinąć i wzdłuż krótszego boku pokroić na 6 cm paski. Połowę każdego paska na całej długości cieniutko posmarować konfiturą. Ułożyć na zakładkę zimne plasterki jabłek pozostawiając na końcach po 2 cm wolnego miejsca. Od dołu tam gdzie jest posmarowane ciasto zwinąć na pół a następnie zwijać rulon. Nie dociskać zbyt mocno, żeby jabłka się nie wysunęły z ciasta. Zwinięte wkładać do formy na muffinki. Przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego góra-dół na 200 stopni i piec 25-30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze około 8-10 minut żeby się zrumieniły, ale trzeba uważać by się nie przypaliły jabłka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Konfiturę można zastąpić dżemem lub powidłami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować