Te chrupiące ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Smażone za pomocą specjalnych foremek rozetki, w czasach komuny były hitem i prawdziwym przysmakiem. Nauczyła mnie je piec moja Babcia.
4.27 (195 ocen)
Porady
1. Ciasto musi mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste, a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce i nie będzie się dało przenieść go na tłuszcz. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie się trzymało foremki. 2. Foremkę przed każdym zamoczeniem w cieście należy dobrze rozgrzać w tłuszczu i otrząsnąć, jeśli foremka będzie za mało rozgrzana to ciastka nie będą od niej odchodzić. 3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą, ciastka nie będzie dało się zdjąć. 4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło przez to do foremki. 5. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki spirytusu, aby ciastka nie wsiąkały tłuszczu.
Komentarze