Rozgrzewający krem z soczewicy i pomidorów

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Pomidory obdarowują swą czerwienią dość bladą soczewicę. Wraz z towarzyszącymi im przyprawami tworzą doskonałą feerię smaków, które tyko czekają na pojawienie się łyżki.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki soczewicy czerwonej
    400 g pomidorów krojonych (puszka)
    350 g marchewki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3,5 szklanki wywaru warzywnego
    2 łyżki oleju roślinnego lub masła
    1 łyżeczka zmielonego kminku
    1 łyżeczka zmielonej kolendry
    1 łyżeczka chilli w proszku lub płatkach (lub 1 świeże chilli pokrojone w drobna kosteczkę)
    0,5 łyżeczki kurkumy
    1 łyżka soku z cytryny
    1,5 szklanki mleka
    3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    sól, pieprz
    jogurt grecki (do podania)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewający krem z soczewicy i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepłucz soczewicę pod zimną wodą.
  • 2. Wlej do garnka wywar warzywny, dodaj soczewicę, pomidory krojone oraz pokrojone: marchewki, cebule i czosnek. Gotuj przez 30 minut, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę zmiksuj blendrem.
  • 3. Na patelni rozgrzej olej lub masło i wsyp kminek, kolendrę, chilli oraz kurkumę i podsmaż przez 2 minuty. Wyłącz ogień i dodaj sok z cytryny.
  • 4. Przyprawy dodaj o zupy i gotuj przez kilka minut.
  • 5. Do gotowej zupy wlej mleko, wsyp listki kolendry i przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • 6. Zupę udekoruj kleksem z jogurtu greckiego i podawaj.

    Smacznego!

Porady

Jeżeli zupa jest zbyt ostra i wolisz łagodniejsze smaki, dodaj więcej mleka lub wywaru warzywnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Mleko Pomidor Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować