Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W litrze gorącej wody rozpuszczamy buloinetkę i zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, boczek w słupki.
2.W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej boczek, po 2 minutach do boczku dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy kolejne 2 minuty.
3.Dodajemy pomidory z puszki bez skórki i koncentrat pomidorowy, mieszamy i dalej smażymy 2-3 minuty.
4.Odsączoną i przepłukaną na sicie fasolę dodajemy do garnka.
5.Zalewamy 0,7 l bulionu, resztę dodamy w razie gdy zupa będzie zbyt gęsta, i doprowadzamy do wrzenia.
6.Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy szypułki i gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę, Pokrojone pomidory i białą cebulę pokrojoną w grubą kostkę dodajemy do zupy, doprawiamy odrobiną pieprzu kajen, solą i pieprzem białym.
7.Na koniec dodajemy ugotowany makaron, dekorujemy listkami bazylii lub pietruszki.
8.Smacznego
Porady
Ostrość pieprzu kajen i temperatura zupy powodują, że rozgrzewamy się w jednym miomencie.
Komentarze