Rozgrzewająca zupa z soczewicą, kasztanami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasztany nacinamy na krzyż i gotujemy 10 minut. Gdy przestygną zdejmujemy z nich łupinę. Potem gotujemy jeszcze ok. 20 minut i obieramy ze skórki.
2.Pomidorki rozkrawamy na pół. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, rozgniatamy czosnek, posypujemy cukrem pudrem, chili, ziołami prowansalskimi i podlewamy łyżką oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i pieczemy przez ok. 20 minut w 200 stopniach. W tej samej temperaturze pieczemy plasterki boczku dotąd, aż będą lekko chrupiące.
3.W garnku dusimy na oliwie posiekaną cebulę. Wlewamy bulion warzywny, wrzucamy liście laurowe, natkę pietruszki oraz soczewicę. Gotujemy 15 minut.
4.W międzyczasie do wysokiego naczynia odlewamy ok. 250 ml bulionu, dodajemy kasztany i rozgniatamy blenderem. Powstałą masę przelewamy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy oraz wiśniówkę
5.Na koniec do zupy wkładamy pieczone pomidorki i gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze