Rozgrzewające risotto z imbirem, papryką i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Risotto w takiej wersji, dzięki dodatkowi imbiru jest doskonałym pomysłem na rozgrzewający obiad czy kolację w chłodniejsze dni. Robi się je szybko a jest smaczne i pożywne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 3-4 porcje:
    1 szklanka ryżu do risotto
    1 litr bulionu drobiowego
    duża cebula
    20 g masła
    pieprz czarny mielony
    30 g sera żółtego
    1/2 łyżeczki kurkumy
    5 g korzenia imbiru (obranego)
    40 g czerwonej papryki
    15 sztuk zielonych oliwek
    2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    sól
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Rozgrzewające risotto z imbirem, papryką i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, oliwki na pół.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju by „obtoczyła” całą cebulkę, wrzucamy cebulkę i smażymy na rumiano. Do podsmażonej cebulki wrzucamy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy chwilkę.
  • 3. Następnie dodajemy kurkumę, drobno posiekany imbir i stopniowo wlewamy bulion (za każdym razem tylko tyle by przykryło ryż) i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż ryż będzie miękki (u mnie było to około 15 minut).
  • 4. Po tym czasie do risotta dodajemy masło, paprykę, oliwki, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty, natkę pietruszki, przyprawiamy i mieszamy (soli dajemy mało lub wcale, w zależności od upodobań, gdyż bulion nadał już smak potrawie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Oliwki Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować