Risotto w takiej wersji, dzięki dodatkowi imbiru jest doskonałym pomysłem na rozgrzewający obiad czy kolację w chłodniejsze dni. Robi się je szybko a jest smaczne i pożywne.
30 min
Składniki:
Składniki na około 3-4 porcje:
1 szklanka ryżu do risotto
1 litr bulionu drobiowego
duża cebula
20 g masła
pieprz czarny mielony
30 g sera żółtego
1/2 łyżeczki kurkumy
5 g korzenia imbiru (obranego)
40 g czerwonej papryki
15 sztuk zielonych oliwek
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
sól
olej rzepakowy do smażenia
Rozgrzewające risotto z imbirem, papryką i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobna kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, oliwki na pół.
2.Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju by „obtoczyła” całą cebulkę, wrzucamy cebulkę i smażymy na rumiano. Do podsmażonej cebulki wrzucamy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy chwilkę.
3.Następnie dodajemy kurkumę, drobno posiekany imbir i stopniowo wlewamy bulion (za każdym razem tylko tyle by przykryło ryż) i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż ryż będzie miękki (u mnie było to około 15 minut).
4.Po tym czasie do risotta dodajemy masło, paprykę, oliwki, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty, natkę pietruszki, przyprawiamy i mieszamy (soli dajemy mało lub wcale, w zależności od upodobań, gdyż bulion nadał już smak potrawie).
Komentarze