rożki babci Rózi....

0 (0 ocen)

z przepisu wychodzi 96 malutkich rożków, które są pyszne, kruchutkie w sam raz na jeden kęs...

Składniki:

  • 100 ml letniego mleka
    5 dag drożdży
    5 łyżek cukru
    30 dag mąki
    3 żółtka
    15 dag masła
    konfitura na nadzienie (u mnie był to domowy dżem truskawkowy i konfitura z dzikiej róży)
    cukier do obtaczania rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki

Rożki babci rózi.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut żeby drożdże podrosły,
  • 2. następnie wymieszać z żółtkami i wlać do mąki wymieszanej z masłem (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie ciasto potrzebuje dodatkowych 50g mąki),
  • 3. zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać, aż ciasto wypłynie (ja wstawiałam swoje do lodówki, jak nie wypłynie to wyjąć po około 20 minutach - zwykle wypływa, ale czasem nie chce :)
  • rogaliki 4. Ciasto wyjmujemy z wody, na posypany mąka stół, dzielimy na 12 części.
  • rogaliki 5. Z każdej częsci wałkujemy okrągłe placki o 2-3 mm grubości, każdy krążek tniemy na 8 trójkątów.
    Na szerszym końcu każdego trójkąta kładziemy pół łyżeczki nadzienia,
  • rozki 6. zwijamy, szczelnie ścisnąć rogi, pieczemy na złoto w temp. 175st. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, maczmy górną część w białku i w cukrze...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować