Rozmarynowe szaszłyki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kwadratowe kawałki o grubości około 1,5 - 2 cm. Do mięsa dodajemy majonez i curry. Mieszamy. Jeśli mamy czas odstawiamy na godzinę, aby się zamarynowało.
2.Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w plasterki. Dynię kroimy w kwadraty o grubości 0,5-1cm.
3.Na obrane z listków łodyżki rozmarynu nakładamy kolejno: mięso, dynia, cebula, papryka i tak do końca patyczka. Na końcu każdego szaszłyka wbijamy oliwkę.
4.Pieczemy w piekarniku (200 stopni C około 15 minut) lub na grillu (po 3-4 minuty z każdej strony).
5.Sos jogurtowy:
Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, otartą skórkę z cytryny i posiekane świeże zioła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
6.Gotowe szaszłyki podajemy na ulubionej mieszance sałat z truskawkami i polane sosem jogurtowo ziołowym.
Komentarze