rozmarynowe szaszłyki drobiowe

0 (0 ocen)

Szaszłyki z kurczaka z dodatkiem dyni piżmowej, czerwonej cebuli i papryki ramiro.

Składniki:

  • na około 6 szaszłyków:
    600 g piersi z kurczaka lub indyka
    6 łodyżek rozmarynu
    łyżka majonezu
    2 łyżeczki curry
    opcjonalnie sól

    2 czerwone cebule
    papryka ramiro
    kawałek dyni piżmowej
    6 oliwek zielonych lub czarnych

    Sos jogurtowo ziołowy:
    6 łyżek jogurtu greckiego
    2 łyżki majonezu
    sól
    pieprz
    szczypta cukru
    skórka otarta z cytryny
    ząbek czosnku
    garść świeżych ziół: pietruszka, koperek, lubczyk

    miks sałat i kilka truskawek do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rozmarynowe szaszłyki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kwadratowe kawałki o grubości około 1,5 - 2 cm. Do mięsa dodajemy majonez i curry. Mieszamy. Jeśli mamy czas odstawiamy na godzinę, aby się zamarynowało.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w plasterki. Dynię kroimy w kwadraty o grubości 0,5-1cm.
  • 3. Na obrane z listków łodyżki rozmarynu nakładamy kolejno: mięso, dynia, cebula, papryka i tak do końca patyczka. Na końcu każdego szaszłyka wbijamy oliwkę.
  • 4. Pieczemy w piekarniku (200 stopni C około 15 minut) lub na grillu (po 3-4 minuty z każdej strony).
  • 5. Sos jogurtowy:

    Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, otartą skórkę z cytryny i posiekane świeże zioła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • 6. Gotowe szaszłyki podajemy na ulubionej mieszance sałat z truskawkami i polane sosem jogurtowo ziołowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować