Różowa fiona

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Placek upiekłam na ślubowanie chrześnicy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Różowy budyń
    1 duży sok Pysio lub inny ale różowy.
    3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g każdy

    Masa śmietanowa
    0,5 l śmietany kremówki 30%
    1 płaska łyżeczka cukru pudru
    2 galaretki różowe

    dodatkowo
    2 galaretki różowe
    2 opakowania delicji malinowych lub innych .
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Różowa fiona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT pieczemy z podanych składników lub wg własnego przepisu. Blaszka o wymiarach 36 x 25cm

    Różowy budyń
    Sok wlać do garnka zostawiając jedna szklankę, do rozmieszania w niej 3 budyniów. Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować tak jak budyń. Nasz różowy budyń wylewamy a ostygnięty biszkopt.Jak już lekko ochłodzi się, ale nie jest całkiem zimny układamy w rzędach jeden obok drugiego delicje czekolada do góry. Ciasto wystudzić.

    Masa Śmietanowa
    na początku rozpuścić dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. Poczekać aż galaretka ostygnie i zacznie się delikatnie ścinać. Następnie ubijamy schłodzona śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, po czym delikatnym strumieniem wlewamy naszą przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając by cały czas miksować. Na wystudzone ciasto wylewamy bitą śmietanę z galaretką zostawiamy do zastygnięcia. Następnie całość polewamy dwoma galaretkami różowymi , rozpuszczonymi w 1/2 l wrzącej wody. Oczywiście, galaretka ta, ma być zimna i już dobrze ścinająca się, by nie spłynęła z ciasta. Całość odstawiamy w zimne miejsce lub do lodówki. Po kilku godzinach jest gotowe do jedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować