Rwane drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta na drożdżówki:
Do misy wsypujemy mąkę.
Dodajemy żółtka i masło rozpuszczone oraz letnie mleko.
Dodajemy rozczyn i włączamy robota miesza nam na najmniejszych obrotach do związania ciasta .
Zostawiamy ciasto na 1.1/2 godziny w dużej misce , niech sobie rożnie.
Rozczyn:
Do małej miseczki wlewamy letnie mleko 100 ml.
Dodajemy 50 gram cukru. Dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.
Teraz dodajemy 4 łyżki mąki, mieszamy do rozpuszczenia – zwarcia całości.
Zostawiamy pod ściereczką ma sobie teraz pracować z 20 minut.
2.Ciasto dzielimy na 30 porcji.
3.W każdą porcje ciasta wkładamy truskawkę.
4.Zawijamy , kładziemy ceratkę do wyrośnięcia zaginięciem w dół.. Zostawiamy znowu na 20 minut.
Teraz przekładamy na blaszkę.
Smarujemy bułeczki jajem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy koło 25 minut w 170 stopniach.
5.Kruszonka:
Wsypujemy mąkę na stół ( ja wsypałam na ceratkę bo najlepiej się wyrabia) Dodałam posiekaną margarynę i cukier. Zagniotłam szybko i pokruszyłam w palcach , kruszonka akurat . Posypałam bułeczki i do pieca wstawiałam .
Komentarze