Rumieniec na jagodach - ciasto jagodowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę i usztywnić cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować . Dodać delikatnie mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy.
Pieczenie 180 stopni - 20 min.
Wystudzić i przekroić wzdłuż .
2.Budyń ugotować wg przepisu , dodając margarynę.
Wylać budyń ( może być gorący ) na dolny placek i przykryć górnym.
Wystudzić.
3.Galaretkę wymieszać z gorącą wodą ( aż się rozpuści ) i dodać konfiturę.
Tężejącą galaretkę wyłożyć na schłodzony placek .
Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
4.Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie i dodać syrop.
Śmietanę ubić i dodać tężejącą galaretkę z syropem.
Taką masę wylać na wierzch ciasta.
Pozostawić do stężenia.
5.Kwiatki - galaretkę truskawkowa rozpuścić w 400 ml gorącej wody .
Napełnić nią denka od butelek wody mineralnej.
Pozostawić do stężenia. Aby wyjąć ,,kwiatki ,, trzeba na chwilę zanurzyć foremki w gorącej wodzie.
Ciasto udekorować ,, kwiatkami,, i listkami mięty , albo wg uznania.
Smacznego.
Komentarze