Rubinowe gołąbki z wątróbką drobiową na sosie śliwkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Nietypowa odmiana gołąbków z czerwoną kapustą, wątróbką, jabłkami i śliwkami. Efektowne danie na specjalne okazje i domowe obiady.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • GOłąBKI:
    - ilście czerwonej kapusty: 10 sztuk
    - wątróbka drobiowa: 250 gramów
    - kasza jęczmienna wiejska: 0.5 szklanki
    - śliwki suszone: 100 gramów
    - jabłko małe: 1 sztuka
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 0.5 szklanki
    - pieprz świeżo zmielony: 1 łyżeczka
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - masło: 2 łyżki
    - czerwone wino: 50 mililitrów
    - wywar warzywny lub drobiowy: 1 litr
    SOS śLIWKOWY:
    - śliwki: 500 gramów
    - wino czerwone: 150 mililitrów
    - cukier brązowy: 3 łyżki
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - goździki rozgniecione: 0.5 łyżeczki
    - imbir w proszku: 0.5 łyżeczki
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rubinowe gołąbki z wątróbką drobiową na sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty wrzucamy do dużego garnka z osoloną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gotujemy je na średnim ogniu przez ok 10 minut. Liście osączamy na sicie i wycinamy z nich twardy rdzeń.
  • 2. Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą, po czy wrzucamy do garnka z zagotowanymi 2 szklankami wrzątku. Wrzątek dosalamy szczyptą soli. Kaszę gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż wchłonie całą wodę. po tym czasie przykrywamy ja i odstawiamy na 10 minut by napęczniała, następnie odkrywamy i studzimy.
  • 3. Wątróbkę oczyszczamy z żyłek. Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Śliwki suszone także kroimy na male cząstki. Cebulę drobno siekamy i smażymy na odrobinie oleju aż się lekko zarumieni i zmięknie. Dodajemy masło i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy ją po 2 minuty z każdej strony, dorzucamy jabłka i śliwki, Wlewamy wino i dusimy przez kilka minut, aż wyparuje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Nadzienie do gołąbków z wątróbką 4. Całą zawartość patelni- wątróbkę, cebulę, jabłko i śliwki wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Masę mieszamy z kaszą, doprawiamy posiekana natką pietruszki, solą i pieprzem.
  • gołąbki  z wątróbką 5. 2-3 łyżki masy układamy na grubszym brzegu czerwonej kapusty. Zawijamy najpierw boki liścia do środka, a potem ścisło rolujemy by powstał gołąbek. Powinno powstać 8 niewielkich gołąbków
    Na dnie garnka układamy zewnętrzny, największy liść kapusty. Na nim ścisło układamy gołąbki jeden koło drugiego. Przykrywamy całość pozostałym liściem i zalewamy wywarem.
    Dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę. Jeśli cały płyn wyparuje przed upływem tego czasu, można dolać trochę więcej wywaru, lub wodę z czajnika.
  • Sos śliwkowy 6. Aby przygotować sos myjemy i pozbawiamy pestek śliwki. Wrzucamy je do garnka o grubym dnie na roztopione masło. Smażymy razem przez 3 minuty, po czym dosypujemy cukier i zostawiamy na kolejne 2 minuty. Następnie dosypujemy przyprawy i dolewamy wino. Śliwki dusimy na małym ogniu aż większość płyny się zredukuje, a śliwki będę miękkie. Sos możemy zmiksować w blenderze do konsystencji kremu.
  • 7. Uduszone gołąbki z wątróbką podajemy na sosie śliwkowym udekorowane cząstkami świeżych, lub suszonych śliwek i kilkoma listkami natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować