Rubinowe gołąbki z wątróbką drobiową na sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty wrzucamy do dużego garnka z osoloną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gotujemy je na średnim ogniu przez ok 10 minut. Liście osączamy na sicie i wycinamy z nich twardy rdzeń.
2.Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą, po czy wrzucamy do garnka z zagotowanymi 2 szklankami wrzątku. Wrzątek dosalamy szczyptą soli. Kaszę gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż wchłonie całą wodę. po tym czasie przykrywamy ja i odstawiamy na 10 minut by napęczniała, następnie odkrywamy i studzimy.
3.Wątróbkę oczyszczamy z żyłek. Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Śliwki suszone także kroimy na male cząstki. Cebulę drobno siekamy i smażymy na odrobinie oleju aż się lekko zarumieni i zmięknie. Dodajemy masło i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy ją po 2 minuty z każdej strony, dorzucamy jabłka i śliwki, Wlewamy wino i dusimy przez kilka minut, aż wyparuje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
4.Całą zawartość patelni- wątróbkę, cebulę, jabłko i śliwki wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Masę mieszamy z kaszą, doprawiamy posiekana natką pietruszki, solą i pieprzem.
5.2-3 łyżki masy układamy na grubszym brzegu czerwonej kapusty. Zawijamy najpierw boki liścia do środka, a potem ścisło rolujemy by powstał gołąbek. Powinno powstać 8 niewielkich gołąbków
Na dnie garnka układamy zewnętrzny, największy liść kapusty. Na nim ścisło układamy gołąbki jeden koło drugiego. Przykrywamy całość pozostałym liściem i zalewamy wywarem.
Dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę. Jeśli cały płyn wyparuje przed upływem tego czasu, można dolać trochę więcej wywaru, lub wodę z czajnika.
6.Aby przygotować sos myjemy i pozbawiamy pestek śliwki. Wrzucamy je do garnka o grubym dnie na roztopione masło. Smażymy razem przez 3 minuty, po czym dosypujemy cukier i zostawiamy na kolejne 2 minuty. Następnie dosypujemy przyprawy i dolewamy wino. Śliwki dusimy na małym ogniu aż większość płyny się zredukuje, a śliwki będę miękkie. Sos możemy zmiksować w blenderze do konsystencji kremu.
7.Uduszone gołąbki z wątróbką podajemy na sosie śliwkowym udekorowane cząstkami świeżych, lub suszonych śliwek i kilkoma listkami natki pietruszki.
Komentarze