Ruchanki - kociewskie racuchy :)

4.94 (185 ocen)

  • 40 min

Pod tą oryginalną nazwą kryje się przysmak kociewsko - kaszubski, racuchy drożdżowe, szczególnie popularne w zapusty, smyrlone z jabłkami :) Bardzo polecam :)

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + szczypta soli
    3 jajka
    100 g masła
    500 - 550 ml ciepłego mleka
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru + łyżeczka cukru z wanilią
    3 średnie twarde jabłka
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.94 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Ruchanki - kociewskie racuchy :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02kia12 1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, wtedy jest gwarancja, że racuchy będą udane i doskonałe.

    Drożdże pokruszyć, rozprowadzić na gładką masę z cukrami dodając ok. 125 ml ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut do momentu aż drożdże ruszą (stąd nazwa).

    Resztę mleka podgrzewać w rondlu na niewielkim ogniu, mieszać za pomocą miksera na małych obrotach, dodawać mąkę z solą,roztrzepane jajka, roztopione masło, jak ciasto będzie gładkie zdjąć z ognia.

    Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka i wyrośnięty rozczyn z drożdży, wymieszać łyżką, zostawić do lekkiego przestudzenia, ale nie w lodówce.

    Na głębokiej patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżką nie za wielkie porcje, smażyć z obu stron, wyłożyć na ręcznik papierowy, później posypać cukrem pudrem.
  • image-13tv33t 2. Smacznego :) Miłego, uśmięchniętego dzionka Wam życzę :):):)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować