Ruloniki z nadzieniem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czas podany jest bez leżakowania ciasta w chłodnym miejscu - 12 godzin.
2.Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie z mąki, śmietany, masła i soli wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Używałam miksera, najpierw wymieszałam wszystko mieszadłem, potem wyrobiłam krótko hakiem. Ciasto zawinąć w folię i schować na 12 godzin do lodówki. U mnie leżało nawet dłużej koło 24 godzin.
3.Po 12 godzinach ciasto rozwałkować cienko. Pociąć placek na pasy o krótszym boku około 15-20 cm i z pasków wkrawać trójkąty równoboczne (ok 15 cm) o podstawie krótszej o połowę od boków (ok. 10 cm).
4.Banany kroimy drobno i mieszamy z lemon curd. Jeśli nie posiadamy kremu cytrynowego do bananów dodajmy kilka łyżek soku z cytryny i cukru do smaku. być może w tym wypadku warto dodać jednego banana więcej.
5.Na każdym trójkącie umieszczamy odrobinę nadzienia i zwijamy od podstawy małe ruloniki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut. Ważne by ruloniki dobrze się upiekły - będą w tedy kruche i chrupiące. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze