Rurki z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, miękką margarynę i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm.
2.Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej.
3.Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem.
4.Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
5.Krem: odlewamy jedną szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy zimny budyń.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki.
Komentarze