Rurki z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Stary, dobry przepis... Ze starego, w wielu miejscach już nieczytelnego, zeszytu mojej Mamy, który kiedyś przepisałam :)Takie rurki są doskonałym pomysłem na prezent dla bliskiej osoby - nie znam nikogo, kto by ich nie lubił :) wystarczy zapakować w pudełeczko :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki (1/2 kg)
    1 kostka margaryny
    1 cukier wanilinowy
    1 żółtko
    szczypta soli
    200 g śmietany 18%

    Dodatkowo:
    1 białko
    cukier kryształ
    kolorowe posypki

    Krem budyniowy:
    1 kostka masła
    1 szkl. cukru
    1 budyń śmietankowy
    400ml mleka
    1 zapach/aromat waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Rurki

Rurki z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rb2btd 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki miękkiej margaryny, cukier, żółtko, szczyptę soli i śmietanę. Wszystko razem mieszamy, a następnie energicznie wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Jeśli zbyt się klei podsypujemy odrobinę mąką, jeśli jest za suche dodajemy jeszcze ciut śmietany. Ciasto owijamy folią i odstawiamy, aby odpoczęło (można schłodzić, ale nie trzeba).
    Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, kroimy na paski o szerokości 1,5-2 cm i długości około 30-35 cm, po czym każdy pasek nawijamy na foremki do rurek (można kupić specjalne, ale ja takich nie mam i nawijam na szklane rureczki po aromatach do ciast-Mama kiedyś uzbierała;)). Rurki układamy na blaszce z papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, smarujemy roztrzepanym białkiem, które pozostało od ciasta i oprószamy cukrem kryształem lub kolorowymi posypkami. Pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach (około 20-25 minut). Po przestudzeniu z każdej rurki ostrożnie wyjmujemy foremkę.
  • image-0aaan81 2. Krem: W części mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy mieszankę, chwilę gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Studzimy.
    Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy aromat waniliowy i stopniowo, łyżka po łyżce zimny budyń, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Za pomocą szprycy napełniamy kremem każdą rurkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować