Rurki z ciasta francuskiego wypełnione lekką, słodką pianką truskawkowo-poziomkową. Są wspaniałym deserem na upalne dni i nie tylko...Same truskawki też wystarczą;-)
Więcej niż 10 osób
Składniki:
- arkusz gotowego ciasta francuskiego: 1 sztuka
- truskawki świeże: 6 sztuk
- poziomki 8-10 sztuk
-galaretka truskawkowa lub poziomkowa: 1 opakowanie
-wrząca woda: 300 ml
Rurki z pianką truskawkowo-poziomkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Wstawić do lodówki na 60 minut.
2.Truskawki i poziomki umyć pod bieżącą wodą. Usunąć szypułki. Osuszyć.
3.Arkusz ciasta francuskiego pokroić wzdłuż na 1cm paski. Owinąć nimi metalowe rurki (jak na zdjęciu obok).
4.Rurki piec w pozycji poziomej, na dolnej szynie piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, przez 12-14 minut ( do momentu uzyskania złotego koloru). Rurki wyjąć, wystudzić.
5.Gdy galaretka stężeje, przełożyć ją do blendera wraz z owocami, zmiksować na puszystą piankę. Owoce najlepiej dodawać stopniowo, aby regulować gęstość pianki (nie może być zbyt rzadka).
6.Rurki napełnić pianką truskawkowo-owocową. Podawać w ciągu godziny od przygotowania, wówczas są najlepsze.
Komentarze