Rustykalna tarta z makiem

0 (0 ocen)

To prosta, tania i szybka w przygotowaniu tarta. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole:). Polecam zwłaszcza dla osób zabieganych i nie mających dużo czasu na kuchenne obowiązki!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    • 250 gram mąki,
    • 100 gram masła,
    • 40 gram margaryny,
    • 1 jajko,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 łyżki cukru pudru
    • szczypta soli,
    • białko do posmarowania ciasta,
    • cukier trzcinowy do posypanie ciasta
    Masa makowa:
    • 550 - 600 gram gotowej masy makowej
    • 1 jajko
    • 2 łyżki kaszy manny,
    • olejek migdałowy na zapach,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ok 0,5 szklanki bakalii ( u mnie orzechy i rodzynki)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Rustykalna tarta z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do wykonanego kopczyku dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je.
  • schłodzone ciasto 2. Gotowe schładzamy około 50 minut.
    Między czasie przygotowujemy nadzienie makowe.
  • nałożenie maku 3. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Delikatnie wyrównujemy brzegi odcinając dokoła kawałek ciasta. Z otrzymanego ciasta wykonane zostaną gwiazdki na wierzchu tarty. Na środek rozwałkowanego ciasta wykładamy masę makową, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
  • przed pieczeniem 4. Pozostawiony „margines” zawijamy do środka, nakładając go na mak. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
    Na mak wykładamy także kilka gwiazdek wyciętych z resztek ciasta. Gwiazdki także smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
    Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i dokładnie studzimy.
    Przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
  • przygotowanie maku 5. MAK: Masę makową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jajka, proszek do pieczenia, kaszę, olejek oraz bakalie. Całość mieszamy. Gotową masę makową wykładamy na ciasto kruche (Czynność ta jest opisana wyżej).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować