Rustykalne mini tarty z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posolić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać odciśniętą cukinię, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i razem dusić dwie minuty. Odstawić do schłodzenia.
2.Ser do ciasta zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Masło rozetrzeć w dłoniach z mąką, dodać sól do smaku i wodę. Zagnieść gładkie ciasto.
3.Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.
4.Ser do nadzienia zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 50 g odłożyć, do reszty dodać posiekaną natkę, jajko, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i wyłożyć do przestygniętej cukinii.
5.Dodać pokruszony biały ser.
6.Zimne ciasto podzielić na 6 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy ok.15 cm.
7.Rozłożyć nadzienie i posypać resztą startego sera. Zawinąć brzegi do góry i zlepić dookoła, tak żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia.
8.Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika z temp.190 stopni na 30 min.
Komentarze